Вітамін D
Вітамін D
Вітамін D
Вітамін D – біологічно активна речовина, жиророзчинний вітамін. Існує у вигляді двох форм: холекальциферол (вітамін D3) та ергокальциферол (вітамін D2), які є попередниками гормонів, що мають важливу роль у регуляції метаболізму кальцію та фосфатів. Надходить в організм у формі ергокальциферолу (D2) з рослинною їжею та холекальциферолу (D3) з продуктами тваринного походження. Холекальциферол також синтезується під впливом ультрафіолету в шкірі. Ці дві форми вітаміну проникають зі шкіри в кров та всмоктуючись через кишечник надходять до печінки, де під дією ферментів відбувається їх перетворення у 25-гідроксихолекальциферол (25 ОН вітамін D). Тобто рівень у крові 25(ОН) D відображає як утворення вітаміну D у шкірі, так і його надходження з їжею, показуючи загальну кількість вітаміну в організмі, що дозволяє використовувати його як маркер вітаміну D у плaзмі крові.
Основна функція даного вітаміну – всмоктування кальцію в кишечнику, підтримання кальцію та фосфатів у крові на належному рівні. Вітамін D також має різноманітні ефекти, не пов'язані з мінеральним і кістковим метаболізмом. Рецептори вітаміну D присутні в тонкому та товстому кишечнику, Т і В лімфоцитах, мононуклеарних клітинах, мозку та шкірі. Він стимулює вироблення інсуліну, модулює функцію активованих Т і В лімфоцитів, запобігає запальним захворюванням кишечника та впливає на скоротливість міокарда.
Дефіцит вітаміну D відіграє важливу роль не лише в патогенезі патології кісткової системи, а й розвитку ожиріння, цукрового діабету, артеріальної гіпертензії, запалення, аутоімунної та онкологічної патології, порушень репродуктивного здоров’я.
Підготовка пацієнтів відповідно до загальних правил, але потрібно звернути увагу на те, що:
- при прийомі вітаміну D в профілактичних дозах можна здавати кров на фоні прийому даного вітаміну;
- у разі його прийому в лікувальних дозах , аналіз потрібно здавати через 3 дні з моменту останнього прийому препарату
Матеріал: сироватка крові.
Транспортне середовище: вакутайнер з активатором згортання з/без гелевої фази.
Стабільність проби:
- 8 годин при температурі +20 – +25℃
- 48 годин при температурі +2 - +8℃
- 30 днів при температурі -20℃
- заморожувати лише 1 раз
Метод: імунохемілюмінісцентний аналіз
Аналізатор: Cobas e411, Roche Diagnostics GmbH, Швейцарія
Референсні значення (норма):
- 30-60 нг/мл або 75-150 нмоль/л;
- Недостатність вітаміну – 20-30 нг/мл або 50-70 нмоль/л;
- Дефіцит – менше 20 нг/мл або менше 50 нмоль/л.
Основні покази для призначення аналізу:
- діагностика дефіциту або надлишку вітаміну D;
- контроль за ефективністю лікування препаратами вітаміну D і корекції дози;
- при симптомах дефіциту вітаміну D, таких як викривлення кісток у дітей (рахіт), розм'якшення і ламкість кісток у дорослих (остеомаляція);
- виявлення причин порушення обміну кальцію, патології кісткової тканини;
- при комплексній діагностиці кальцієвого обміну;
- при низькому рівні кальцію в крові і зміні рівня паратгормону;
- перед початком лікування остеопорозу (деякі сучасні ліки від остеопорозу містять рекомендовану дозу вітаміну D);
- при синдромі мальабсорбції (на тлі муковісцидозу, хвороби Крона, целіакії).
Інтерпретація результатів
Причини зниження:
- недостатнє надходження вітаміну D з їжею;
- нестача сонячного світла;
- постійне використання кремів з фактором сонячного захисту понад SPF 8;
- порушення всмоктування вітаміну D з кишечника при синдромі мальабсорбції;
- хвороба Крона, неспецифічний виразковий коліт, целіакія;
- нефротичний синдром (у зв'язку з підвищеною втратою рідини і білка);
- захворювання печінки (порушення одного з етапів метаболізму вітаміну D);
- гіпопаратиреоз, тиреотоксикоз;
- рахіт;
- під час вагітності, у період годування грудьми;
- в літньому віці шкіра не синтезує вітамін D у достатній кількості;
- у людей з темним кольором шкіри меланін знижує здатність шкіри до синтезу вітаміну D;
- ожиріння – вітамін D є жиророзчинним і тому його більша кількість зберігається в жирі, а незначна частина доступна для біологічних функцій;
- внаслідок прийому деяких лікарських препаратів (наприклад, фенітоїну, який впливає на здатність печінки виробляти 25-гідроксихолекальциферол, фенобарбіталу, рифампіцину та ін.).
Причини підвищення:
- надмірне вживання препаратів, що містять вітамін D.